acupunctuur Historie

De Traditionele Chinese Geneeskunde is een zeer uitgebreid medisch systeem, waar al meer dan 4000 jaar gebruik van wordt gemaakt. De ontwikkeling hiervan is al die jaren onverstoord verder gegaan, dit in tegenstelling tot andere geneeswijzen. Daardoor is het een waardevolle aanvulling op de reguliere zorg in onze samenleving.

De Chinese geneeskunde is gebaseerd op een aantal pijlers.

Yin en Yang

Allereerst gaan de Chinezen uit van de oerkrachten Yin en Yang. Deze twee oerkrachten reguleren alle (cyclische) processen, zoals het wisselen van seizoenen of het overgaan van dag naar nacht. Ze hebben ook invloed op de mens, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van kind naar volwassene en het reguleren van activiteit en rust.

5 elementen
Ten tweede kennen we in de Chinese filosofie de leer van de 5 elementen. Alle organen worden per paar (yin en yang) gerangschikt volgens de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze hebben een voedende en controlerende functie ten opzichte van elkaar.

Qi
Ten derde spreken de Chinezen over Qi ofwel energie. Bij de mens spreken we over levensenergie of vitaliteit. De Qi stroomt volgens bepaalde patronen en is te beïnvloeden door de meridianen, die op bepaalde punten aan het lichaamsoppervlak komen.

Wanneer deze systemen goed in balans zijn, is er een goede gezondheid. Ziekte is een dysbalans in een mens, waardoor er klachten ontstaan.

Door een zeer uitgebreide anamnese kan nauwkeurig bepaald worden waar het systeem niet meer in balans is. Door middel van kleine naaldjes op de meridiaan punten of het gebruik van kruiden kan er heel specifiek voor iedere persoon een behandeling worden toegepast. Iedere patiënt zal een andere behandeling krijgen omdat er onder andere rekening wordt gehouden met de constitutie, leefwijze, karakter en omgeving van de patiënt.