ervaringen over Zwanger worden en blijven 

Na meer dan een jaar zonder resultaat zelf proberen om zwanger te worden, ben ik via de huisarts in het ziekenhuis terecht gekomen bij de afdeling Fertiliteit. Samen met de fertiliteitsarts hebben mijn vriend en ik alle onderzoeken gehad en besproken. Goed nieuws: we zijn allebei gezond en er is geen medische reden waarom het niet lukt om zwanger te worden. Maar waarom lukt het dan niet?

Omdat er geen medische indicatie is, wil de fertiliteitsarts dat we nog een halfjaar wachten voordat we de medische molen ingaan en een IUI gaan inplannen. Ok, dacht ik nog toen we weggingen uit het ziekenhuis, dan zien we wel. Iedereen met een kinderwens die niet zomaar vervuld wordt, weet dat je het niet zomaar naast je neer kan leggen. Zwanger worden is het enige waar je nog aan kan denken en het is onmogelijk om het van je af te zetten. Omdat ik voornamelijk moeite heb met het loslaten en er niet 24u per dag aan te denken, ben ik naar Ilse gestapt.

Als de Westerse geneeskunde niet weet waarom ik niet zwanger word, weet misschien de Chineese geneeskunde wel wat er aan de hand is.

De eerste behandeling

Eerst volgde er een intakegesprek met heel veel vragen. Alles voor het goed doel!
Ilse legde daarna uit dat de cyclus van een vrouw in de Chineese geneeskunde heel anders bekeken wordt dan in onze Westerse geneeskunde en ze vertelde dat Yin en Yang hierin de hoofdrol spelen.
Naast het feit dat ik niet normaal menstrueer, blijkt voor mij voornamelijk dat ik een koud persoon ben (ik heb altijd een koude neus, handen en voeten) en in een koud nestje (baarmoeder) wil een vruchtje niet nestelen. Klink best logisch. Dus Ilse gaat proberen met de naaldjes de juiste punten aan te prikken waarmee ze de doorstroming of doorbloeding van mijn hele lichaam weer in balans krijgt. Daarnaast prikt ze ook steeds een naaldje tussen mijn ogen zodat ik mijn gedachten meer los kan laten. Na deze eerste behandeling kreeg ik een klein schriftje mee waarin ik kan schrijven wat ik voel, kleine dingetjes of misschien bijzonderheden.

Dagboekje eerste week:
Maandag: Eerste keer intake en naaldjes, geen bijzonderheden.
Woensdag: normaal gevoel, wel koude handen, voeten en neus
donderdag: ochtend niet bijzonder, middag lekker warm gevoel in lijf
vrijdag: avond moe
zondag: uitgeslapen, mega hoofdpijn uit bovenrug, paracetamol, daarna goed

De tweede behandeling.

Ik ging in de avond weer naar Ilse en nadat ze mijn pols had gevoeld zei ze meteen dat mijn eisprong heel binnenkort zou komen. Omdat ik een kleine week geleden een HSG had laten maken welke bij mij nogal veel pijn deed, dacht ik zeker te weten dat ik of geen eisprong zou hebben of pas veel later in mijn cyclus. Normaal gesproken kon ik altijd goed voelen dat mijn eisprong eraan zou komen en bijna tot het moment zelf kon ik het voorspellen. Nu wist ik eigenlijk zeker dat er op korte termijn geen eisprong zou komen. Maar goed, Ilse prikte toch ook een naaldje in mijn onderbuik om de eisprong te stimuleren. Prima dacht ik. Kan nooit kwaad.

Dagboekje tweede week:
dinsdag: ‘s ochtends in de auto voel ik een kort stekend pijntje. ongelofelijk, ik heb gewoon een eisprong!! De rest van de dag voel ik echt mijn ‘nestje’ en de eisprong. En de verwarming in mijn onderbuik staat goed aan, ik heb een lekker warm gevoel in mijn buik.
rest van de week: geen bijzonderheden, gewoon een goed gevoel, vol energie, ik voel me top. En geen vervelende gedachten, geen baby-gedoe in mijn hoofd. Gewoon top!

De derde behandeling

Hup weer naar Ilse. Het wordt al een beetje een routine, je weet wat er gaat komen en dat is goed zo.

Dagboekje:
Geen bijzonderheden, prima gevoel, lekker warm nestje. En hoe fijn is het om geen vervelende gedachten te hebben, en niet de hele tijd met zwanger worden bezig te zijn.
zaterdags heb ik het gevoel alsof ik ongesteld moet worden, beetje krampen maar er komt nog niks.
zondag: eigenlijk twee dagen te vroeg, maar joh, ik heb zowaar bloed bij mijn menstruatie! Ongelofelijk, al meer dan een jaar niet gehad!
maandag: nog steeds een beetje bloed, licht ongesteld
de rest van de week niks bijzonders. ik begin echt te merken dat mijn lichaam aan het veranderen is.

De vierde behandeling

Vanavond weer naar Ilse.
Prima dagen achter de rug, ik heb het idee dat mijn interne thermostaat af en toe goed werkt. Waar ik voorheen altijd een koude neus, koude handen en voeten had, wisselt het nu. Ik merk dat mijn neus warmer is en mijn voeten ook. Mijn handen nog niet, die zijn vaak ijskoud. Komt misschien ook wel door het koude weer momenteel. Ilse vertelt dat mijn lichaam al goed merkt dat de verwarming aangezet moet worden, maar dat het nog niet helemaal goed is in het verdelen van de warmte. Maar dat gaat ook vanzelf weer goedkomen.

Dagboekje:
warm nestje (onderbuik), goed gevoel en weinig gedachten. Ik voel me goed!
De rest van de week ook een heel warm nestje maar nog steeds koude handen. Iets minder koude neus en voeten.

De vijfde behandeling

Deze keer weer een beetje van hetzelfde. Voor mijn gevoel gaat het heel erg goed, ik voel me goed, heb weinig of geen overheersende gedachten over zwanger worden, heb een warme onderbuik en ben topfit. Alleen mijn handen zijn nog niet warm.
Volgens Ilse zal mijn eisprong over een paar dagen gaan plaatsvinden. Daar kan ik wel inkomen, ik voel nog niks dus het zal echt nog wel een paar dagen duren.
Omdat alle behandelingen zo goed gaan, wil Ilse pas over vijf weken weer een afspraak plannen. Goed nieuws!

Dagboekje:
Deze week eigenlijk weinig bijzonderheden, ik heb serieus een warm nestje, voel me goed en merk dat ik warmer word. Mijn handen nog steeds niet helemaal, maar dat komt wel. Woensdagmiddag voel ik dat mijn eisprong komt of heel binnenkort komt, dus dat klopt weer precies met wat mijn polsen aangaven maandag. Donderdag word ik redelijk overvallen door mijn gedachten, ik ga pas over vier weken weer naar Ilse, dat duurt nog zooo lang, het lijkt wel alsof ik een soort angst voel alsof ik al die weken niet door kan komen zonder een afspraak met Ilse. Dus ik heb vlug toch nog een afspraak gepland voor over twee weken. Als is het alleen maar voor een naaldje tussen mijn ogen om mijn gedachten leeg te maken. Het maken van de afspraak voelt al gelijk als een opluchting.
De week hierna geen bijzonderheden meer, het is ongelofelijk druk op mijn werk dus ik heb geen tijd om me ergens druk om te maken.

Huidige week:

Maandag: ik voel wat in mijn onderbuik, warmte, …
Dinsdag: warme buik, ik voel mijn onderbuik de hele dag alsof ik ongesteld ga worden, wat ik natuurlijk niet wil. Voor de rest is mijn interne thermostaat behoorlijk in de war: warme neus, koude neus, warme handen/voeten, koude handen/voeten, het wisselt de hele dag.
Woensdag: de twee weken zijn vandaag voorbij, word ik ongesteld of niet? Het nestje is in ieder geval erg aanwezig en warm. De afgelopen dagen blijven de gedachten toch redelijk binnenkomen, voel ik iets of denk ik dat ik iets voel?
Ik probeer de gedachten niet binnen te laten, adem in, heb vertrouwen, niets staat je in de weg…
wordt vervolgd.

Vervolg:
Donderdag en vrijdag nog geen veranderingen. Ik voel me goed en heb een warm gevoel. Om mijn gedachten leeg te maken hou ik mezelf bezig met mindfulness, gewoon al luisteren naar de begeleide meditatie helpt enorm.

In het weekend ben ik nog steeds niet ongesteld geworden, heb ik me dan mistelt? Zit ik op een andere dag in mijn cyclus dan dat ik denk? Nee het klopt echt, ik ben over tijd. Testen durf ik niet, daar word ik veel te nerveus van. Maar het hoeft ook niet. Ik voel me goed, ik heb nergens last van, mijn gedachten zijn positief en ik zie wel wat er komt. De acupunctuur begint echt serieus zijn vruchten af te werpen. Ik verander, mijn lichaam verandert en mijn gedachten zijn steeds meer vrij.

Maandagochtend toch maar getest. Onduidelijk, zelfs het controlestreepje was onduidelijk. Maar zag ik nou wel of niet een tweede streepje? Geen idee. Ik test morgen nog wel een keer. Ik heb geen haast.

Om 10uur heb ik een afspraak bij Ilse. Ik vertel dat ik me goed voel, maar nog niet zeker weet of ik wel of niet zwanger ben maar dat ik ook geen druk voel. Het gaat goed met me. Zoals altijd voelt Ilse aan mijn polsen en ze geeft aan dat het wel heel goed voelt. Vandaag een paar naaldjes in mijn hoofd, tussen mijn ogen voor mijn gedachten, nog een boven in mijn hoofd om mijn gedachten vrij te laten en een tweede naaldje boven in mijn hoofd op een Yang-verzamelpunt, het punt wat alles naar boven trekt en dus een eventueel vruchtje goed vasthoudt in het nestje. In mijn been en voet de gebruikelijke naaldjes voor mijn interne verwarming, met name voor het warm houden van mijn baarmoeder. Ilse vraagt of ik na de behandeling een zwangerschapstest wil doen. Ok, dat wil ik wel doen. En ja hoor: superpositief!! Jeetje, ik kan het maar amper geloven, maar het is echt positief: ik ben zwanger! Hoe kan ze dat toch aanvoelen? Nou wat ze ook doet, het zorgt voor een positieve verandering van mijn lichaam en geest en ik voel me echt goed. Ik ben er nog niet, maar ik ben al een heel eind!

De afgelopen tijd heeft Ilse mij enorm geholpen met het krijgen van vertrouwen in mijn eigen lichaam. Die naaldjes geven elke keer weer een voorzetje en mijn lichaam gaat erop reageren.

Ilse helpt je met de oosterse geneeswijze om een andere kijk op je lichaam en je cyclus te geven en het klink allemaal zo logisch als ze iets vertelt maar het klopt gewoon. Iedereen zal een eigen verhaal hebben en een eigen reden waarom het niet lukt, maar ik weet zeker dat Ilse iedereen de goede weg op kan helpen en de rest doet je lichaam zelf.

Na meer dan een jaar zonder resultaat zelf proberen om zwanger te worden, ben ik via de huisarts in het ziekenhuis terecht gekomen bij de afdeling Fertiliteit. Samen met de fertiliteitsarts hebben mijn vriend en ik alle onderzoeken gehad en besproken. Goed nieuws: we zijn allebei gezond en er is geen medische reden waarom het niet lukt om zwanger te worden. Maar waarom lukt het dan niet?

Omdat er geen medische indicatie is, wil de fertiliteitsarts dat we nog een halfjaar wachten voordat we de medische molen ingaan en een IUI gaan inplannen. Ok, dacht ik nog toen we weggingen uit het ziekenhuis, dan zien we wel. Iedereen met een kinderwens die niet zomaar vervuld wordt, weet dat je het niet zomaar naast je neer kan leggen. Zwanger worden is het enige waar je nog aan kan denken en het is onmogelijk om het van je af te zetten. Omdat ik voornamelijk moeite heb met het loslaten en er niet 24u per dag aan te denken, ben ik naar Ilse gestapt.

Als de Westerse geneeskunde niet weet waarom ik niet zwanger word, weet misschien de Chineese geneeskunde wel wat er aan de hand is.

De eerste behandeling

Eerst volgde er een intakegesprek met heel veel vragen. Alles voor het goed doel!
Ilse legde daarna uit dat de cyclus van een vrouw in de Chineese geneeskunde heel anders bekeken wordt dan in onze Westerse geneeskunde en ze vertelde dat Yin en Yang hierin de hoofdrol spelen.
Naast het feit dat ik niet normaal menstrueer, blijkt voor mij voornamelijk dat ik een koud persoon ben (ik heb altijd een koude neus, handen en voeten) en in een koud nestje (baarmoeder) wil een vruchtje niet nestelen. Klink best logisch. Dus Ilse gaat proberen met de naaldjes de juiste punten aan te prikken waarmee ze de doorstroming of doorbloeding van mijn hele lichaam weer in balans krijgt. Daarnaast prikt ze ook steeds een naaldje tussen mijn ogen zodat ik mijn gedachten meer los kan laten. Na deze eerste behandeling kreeg ik een klein schriftje mee waarin ik kan schrijven wat ik voel, kleine dingetjes of misschien bijzonderheden.

Dagboekje eerste week:
Maandag: Eerste keer intake en naaldjes, geen bijzonderheden.
Woensdag: normaal gevoel, wel koude handen, voeten en neus
donderdag: ochtend niet bijzonder, middag lekker warm gevoel in lijf
vrijdag: avond moe
zondag: uitgeslapen, mega hoofdpijn uit bovenrug, paracetamol, daarna goed

De tweede behandeling.

Ik ging in de avond weer naar Ilse en nadat ze mijn pols had gevoeld zei ze meteen dat mijn eisprong heel binnenkort zou komen. Omdat ik een kleine week geleden een HSG had laten maken welke bij mij nogal veel pijn deed, dacht ik zeker te weten dat ik of geen eisprong zou hebben of pas veel later in mijn cyclus. Normaal gesproken kon ik altijd goed voelen dat mijn eisprong eraan zou komen en bijna tot het moment zelf kon ik het voorspellen. Nu wist ik eigenlijk zeker dat er op korte termijn geen eisprong zou komen. Maar goed, Ilse prikte toch ook een naaldje in mijn onderbuik om de eisprong te stimuleren. Prima dacht ik. Kan nooit kwaad.

Dagboekje tweede week:
dinsdag: ‘s ochtends in de auto voel ik een kort stekend pijntje. ongelofelijk, ik heb gewoon een eisprong!! De rest van de dag voel ik echt mijn ‘nestje’ en de eisprong. En de verwarming in mijn onderbuik staat goed aan, ik heb een lekker warm gevoel in mijn buik.
rest van de week: geen bijzonderheden, gewoon een goed gevoel, vol energie, ik voel me top. En geen vervelende gedachten, geen baby-gedoe in mijn hoofd. Gewoon top!

De derde behandeling

Hup weer naar Ilse. Het wordt al een beetje een routine, je weet wat er gaat komen en dat is goed zo.

Dagboekje:
Geen bijzonderheden, prima gevoel, lekker warm nestje. En hoe fijn is het om geen vervelende gedachten te hebben, en niet de hele tijd met zwanger worden bezig te zijn.
zaterdags heb ik het gevoel alsof ik ongesteld moet worden, beetje krampen maar er komt nog niks.
zondag: eigenlijk twee dagen te vroeg, maar joh, ik heb zowaar bloed bij mijn menstruatie! Ongelofelijk, al meer dan een jaar niet gehad!
maandag: nog steeds een beetje bloed, licht ongesteld
de rest van de week niks bijzonders. ik begin echt te merken dat mijn lichaam aan het veranderen is.

De vierde behandeling

Vanavond weer naar Ilse.
Prima dagen achter de rug, ik heb het idee dat mijn interne thermostaat af en toe goed werkt. Waar ik voorheen altijd een koude neus, koude handen en voeten had, wisselt het nu. Ik merk dat mijn neus warmer is en mijn voeten ook. Mijn handen nog niet, die zijn vaak ijskoud. Komt misschien ook wel door het koude weer momenteel. Ilse vertelt dat mijn lichaam al goed merkt dat de verwarming aangezet moet worden, maar dat het nog niet helemaal goed is in het verdelen van de warmte. Maar dat gaat ook vanzelf weer goedkomen.

Dagboekje:
warm nestje (onderbuik), goed gevoel en weinig gedachten. Ik voel me goed!
De rest van de week ook een heel warm nestje maar nog steeds koude handen. Iets minder koude neus en voeten.

De vijfde behandeling

Deze keer weer een beetje van hetzelfde. Voor mijn gevoel gaat het heel erg goed, ik voel me goed, heb weinig of geen overheersende gedachten over zwanger worden, heb een warme onderbuik en ben topfit. Alleen mijn handen zijn nog niet warm.
Volgens Ilse zal mijn eisprong over een paar dagen gaan plaatsvinden. Daar kan ik wel inkomen, ik voel nog niks dus het zal echt nog wel een paar dagen duren.
Omdat alle behandelingen zo goed gaan, wil Ilse pas over vijf weken weer een afspraak plannen. Goed nieuws!

Dagboekje:
Deze week eigenlijk weinig bijzonderheden, ik heb serieus een warm nestje, voel me goed en merk dat ik warmer word. Mijn handen nog steeds niet helemaal, maar dat komt wel. Woensdagmiddag voel ik dat mijn eisprong komt of heel binnenkort komt, dus dat klopt weer precies met wat mijn polsen aangaven maandag. Donderdag word ik redelijk overvallen door mijn gedachten, ik ga pas over vier weken weer naar Ilse, dat duurt nog zooo lang, het lijkt wel alsof ik een soort angst voel alsof ik al die weken niet door kan komen zonder een afspraak met Ilse. Dus ik heb vlug toch nog een afspraak gepland voor over twee weken. Als is het alleen maar voor een naaldje tussen mijn ogen om mijn gedachten leeg te maken. Het maken van de afspraak voelt al gelijk als een opluchting.
De week hierna geen bijzonderheden meer, het is ongelofelijk druk op mijn werk dus ik heb geen tijd om me ergens druk om te maken.

Huidige week:

Maandag: ik voel wat in mijn onderbuik, warmte, …
Dinsdag: warme buik, ik voel mijn onderbuik de hele dag alsof ik ongesteld ga worden, wat ik natuurlijk niet wil. Voor de rest is mijn interne thermostaat behoorlijk in de war: warme neus, koude neus, warme handen/voeten, koude handen/voeten, het wisselt de hele dag.
Woensdag: de twee weken zijn vandaag voorbij, word ik ongesteld of niet? Het nestje is in ieder geval erg aanwezig en warm. De afgelopen dagen blijven de gedachten toch redelijk binnenkomen, voel ik iets of denk ik dat ik iets voel?
Ik probeer de gedachten niet binnen te laten, adem in, heb vertrouwen, niets staat je in de weg…
wordt vervolgd.

Vervolg:
Donderdag en vrijdag nog geen veranderingen. Ik voel me goed en heb een warm gevoel. Om mijn gedachten leeg te maken hou ik mezelf bezig met mindfulness, gewoon al luisteren naar de begeleide meditatie helpt enorm.

In het weekend ben ik nog steeds niet ongesteld geworden, heb ik me dan mistelt? Zit ik op een andere dag in mijn cyclus dan dat ik denk? Nee het klopt echt, ik ben over tijd. Testen durf ik niet, daar word ik veel te nerveus van. Maar het hoeft ook niet. Ik voel me goed, ik heb nergens last van, mijn gedachten zijn positief en ik zie wel wat er komt. De acupunctuur begint echt serieus zijn vruchten af te werpen. Ik verander, mijn lichaam verandert en mijn gedachten zijn steeds meer vrij.

Maandagochtend toch maar getest. Onduidelijk, zelfs het controlestreepje was onduidelijk. Maar zag ik nou wel of niet een tweede streepje? Geen idee. Ik test morgen nog wel een keer. Ik heb geen haast.

Om 10uur heb ik een afspraak bij Ilse. Ik vertel dat ik me goed voel, maar nog niet zeker weet of ik wel of niet zwanger ben maar dat ik ook geen druk voel. Het gaat goed met me. Zoals altijd voelt Ilse aan mijn polsen en ze geeft aan dat het wel heel goed voelt. Vandaag een paar naaldjes in mijn hoofd, tussen mijn ogen voor mijn gedachten, nog een boven in mijn hoofd om mijn gedachten vrij te laten en een tweede naaldje boven in mijn hoofd op een Yang-verzamelpunt, het punt wat alles naar boven trekt en dus een eventueel vruchtje goed vasthoudt in het nestje. In mijn been en voet de gebruikelijke naaldjes voor mijn interne verwarming, met name voor het warm houden van mijn baarmoeder. Ilse vraagt of ik na de behandeling een zwangerschapstest wil doen. Ok, dat wil ik wel doen. En ja hoor: superpositief!! Jeetje, ik kan het maar amper geloven, maar het is echt positief: ik ben zwanger! Hoe kan ze dat toch aanvoelen? Nou wat ze ook doet, het zorgt voor een positieve verandering van mijn lichaam en geest en ik voel me echt goed. Ik ben er nog niet, maar ik ben al een heel eind!

De afgelopen tijd heeft Ilse mij enorm geholpen met het krijgen van vertrouwen in mijn eigen lichaam. Die naaldjes geven elke keer weer een voorzetje en mijn lichaam gaat erop reageren.

Ilse helpt je met de oosterse geneeswijze om een andere kijk op je lichaam en je cyclus te geven en het klink allemaal zo logisch als ze iets vertelt maar het klopt gewoon. Iedereen zal een eigen verhaal hebben en een eigen reden waarom het niet lukt, maar ik weet zeker dat Ilse iedereen de goede weg op kan helpen en de rest doet je lichaam zelf.