Klachten tijdens je zwangerschap?

Dan kan acupunctuur jou wellicht helpen!

Zwangerschap

Een zwangerschap brengt veranderingen met zich mee. Het lichaam moet zich aanpassen om een kindje te kunnen dragen. Sommige vrouwen kunnen daardoor behoorlijk uit evenwicht raken. Dit leidt tot zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, vermoeidheid of pijnklachten van rug en bekken. Er zijn medicijnen die tijdens de zwangerschap niet gebruikt mogen worden. Dat kan soms problemen geven, bijvoorbeeld bij allergieën of darmklachten. Acupunctuur kan dan worden ingezet als een veilig alternatief om klachten te beperken.

Zwangerschapsmisselijkheid

In de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van acupunctuurpunten die liggen op de meridianen, ofwel energiebanen. De meridianen hebben een vast verloop over het lichaam en kennen elk een bepaalde richting van stromen. Wanneer je zwanger raakt, moet het lichaam een enorme aanpassing maken. Vaak raakt de stroming van bepaalde meridianen verstoord. In plaats van dat de energie omlaag stroomt, gaat deze tegen de richting in stromen. Dit veroorzaakt misselijkheid en soms braken. Het is een veel voorkomende, maar vervelende klacht. Met acupunctuur is dit goed te behandelen. Het is zeker niet noodzakelijk om af te wachten of de misselijkheid zakt na 12 weken. Je kunt meteen starten met acupunctuur. Vaak is er na 1 of 2 keer al vermindering van klachten. Afhankelijk van de hevigheid van de klachten en de duur van de zwangerschap wordt de frequentie van de behandelingen bepaalt.

Vermoeidheid

Zwanger zijn kost ontzettend veel energie. In 9 maanden verandert er veel in je lichaam. Deze aanpassingen kunnen je behoorlijk uitputten. Daarnaast heeft je kindje jouw energie nodig om zich in de baarmoeder te ontwikkelen. Dat je zo moe bent, kan te maken hebben met een daadwerkelijk tekort aan energie, of dat de energie in het lichaam niet goed verspreid wordt. Tijdens de behandeling wordt de oorzaak van de vermoeidheid onderzocht en aangepakt. Over het algemeen zal de acupunctuur voldoende resultaat bieden om wat fitter de zwangerschap door te komen. Soms is het nodig om Chinese kruiden te gebruiken als aanvulling op de behandeling. Uiteraard zijn deze kruiden niet schadelijk voor je kindje.

Stuitligging

Er is een simpele behandeling voor kinderen in stuitligging. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde moxa-stick. Dat is een rol van geperste kruiden (het ziet er een beetje uit als een sigaar) die wordt aangestoken. Door hiermee bepaalde acupunctuurpunten te verwarmen, bestaat er een kans dat je kindje alsnog draait. Het is vaak wenselijk om na de behandeling jezelf ook thuis te (laten) moxeren. Jij of je partner krijgt hierover uitleg. Het beste is om met de behandeling in de 34ste week te beginnen. Helaas is er geen garantie, maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een groot aantal kinderen alsnog draait wanneer je deze punten moxeert (ca. 75% tegen minder dan 50% zonder moxabehandeling). Het is een zeer milde behandeling; het kind draait zonder druk op de buik uit te oefenen.

Bekkeninstabiliteit

Pijnklachten van bekken en onderrug zijn met acupunctuur tijdens de zwangerschap goed te behandelen. Het beste resultaat wordt verkregen als dit gecombineerd wordt met fysiotherapie. Ook bij pijnklachten na de bevalling is de combinatie van acupunctuur en fysiotherapie aan te raden.

Voorbereiding op de bevalling

Een aantal weken voor de bevalling kan gestart worden met de voorbereidende behandelingen. Er worden punten gebruikt die de algehele conditie van de vrouw verbeteren zodat ze zo uitgerust mogelijk kan bevallen. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een natuurlijke bevalling (zonder medisch ingrijpen) groter wordt en de duur van de bevalling korter is.  Er zijn ook mogelijkheden voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Dreigende te laat bevalling

Wanneer de baring in de  de 41ste week nog niet is begonnen bespreekt de verloskundige in principe een datum met je waarop de baring wordt ingeleid. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Er is nog een andere methode om de baring op gang te brengen: met acupunctuur. Daarvoor kun je aan het begin van de 41ste week je een keer laten behandelen. Eventueel kan de behandeling nog een keer worden herhaald als de bevalling niet binnen een paar dagen plaatsvindt. Door bepaalde acupunctuurpunten te stimuleren, krijgt de baarmoeder prikkels om “in actie” te komen. Je kunt dan bevallen op de natuurlijke manier. De meeste kans op succes is er wanneer je lichaam al gewend is aan acupunctuur (met de voorbereidende behandelingen, zie hierboven).
Soms kan het zijn dat er door de acupunctuur geen baring op gang komt, om wat voor reden dan ook. Je verloskundige zal je dan alsnog naar het ziekenhuis sturen. Soms is het voor moeder en kind beter om de bevalling eerder in te leiden. Dit wordt bepaald door de gynaecoloog. Wanneer deze een datum stelt om de bevalling op te wekken, is vooraf acupunctuur ook mogelijk.
Bovenstaande klachten zijn de meest bekende zwangerschapsklachten waarvoor je je kunt laten behandelen met acupunctuur. Dit zijn zeker niet de enige. Hieronder volgt er nog een aantal:
  • Hoofdpijn
  • Aambeien
  • Slaapproblemen
  • Zwangerschapsjeuk
  • Constipatie
  • Harde buik
  • Hoge bloeddruk
  • Angst en depressie
  • Urineweg infecties
Ilse Huijben

Adres

Schermerhornstraat 29
4908 DD Oosterhout

Afspraak

Plan online een (gratis) afspraak

Telefoon

Ik ben bereikbaar via
06-21406920

E-mail

Stuur me een e-mail via
info@goedgevoelacupunctuur.nl

Volg goed gevoel op Facebook & Insta

Ilse Huijben

Goed Gevoel Acupunctuur
Schermerhornstraat 29
4908 DD Oosterhout
06 – 214 06 920
info@goedgevoelacupunctuur.nl

Plan online een (gratis) afspraak.